תזונת ילדים בחופש הגדול
תקופת החופש הגדול היא תקופה של יציאה ממסגרות. בתקופה הזו אנו מוצאים את ילדינו צורכים יותר ג'אנק פוד, שזה אומר פחות בריאות ויותר השמנה .
אז מה כדאי לעשות כדי שהילדים שלנו יאכלו בריא ונכון גם במהלך החופש הגדול?
15 עצות מועילות לתזונת ילדים בחופש הגדול לשמירה על בריאות ילדינו גם במהלך החופשה:
- הקפידו על השכמה מוקדמת ושינה מוקדמת (ככל שאפשר בהתאם לגיל) - מערכת העיכול פעילה בבקר ומערכת החיסון פעילה בשעות הערב והקפדה על שעות שינה מסודרות תתרום מאוד לבריאותם.
- פירות וירקות- דאגו שיהיו במקרר פירות וירקות שטופים וזמינים.
עודדו את ילדיכם לאכול בבקר פירות. כדאי לאכול אותם עם אגוזים או שקדים או זרעים. זה יספק להם גם סיבים תזונתיים שחיוניים להאטת ספיגת הסוכר וכך ילדיכם יהיה גם יותר רגוע. - שתיה - ייתכנו מצבים שבהם אתם חושבים שאתם רעבים כאשר אתם בעצם צמאים.
לכן, קודם יש לשתות מים, ואחר כך רק אפשר להחליט האם מדובר ברעב באמת. תנו לילדיכם לשתות בעיקר מים.
אם הם רוצים מיצים בחרו מיצי פירות טריים ומקוררים ודללו אותם בכמות שווה של מים. עזרו לילדיכם להימנע ממשקאות מתועשים, עתירי סוכר ,תוספים מלאכותיים וצבעי מאכל, מוגזים, משקאות אנרגיה ומשקאות שמכילים קפאין. - אוכל ביתי - אכילה בחוץ במקומות הבילוי גורמת לאכילה של מזונות מהירים כגון פיצה, גלידה,המבורגר, נקניקייה וכד', שכידוע אינם בריאים וגם להוצאה כספית.
לכן, הכינו מראש כריכים מזינים שכל אחד אוהב בתוספת של מגוון פירות וירקות ובקבוקי מים אישיים. - הקפידו על ארוחות מסודרות - הגדירו שעות לארוחות בוקר, צהריים וערב.
השתדלו למנוע נשנושים והקפידו שהארוחות יהיו מזינות ומשביעות.
העדיפו פרי ,ירק ,אגוזים או עוגיה משיבולת שועל ללא סוכר כנשנוש בין הארוחות. - בחרו מזונות מלאים - דגנים מלאים-אורז ,כוסמת, שיפון, שיבולת שועל, חיטה מלאה,פסטה מחיטה מלאה.הימנעו ממזונות שעשויים מקמח לבן מזוקק. קטניות-כגון:עדשים,שעועית,גרגירי חומוס,מש.
- סוכר - התרחקו מסוכר וממזונות שמכילים סוכר.הכוונה לחומרים ששמם מסתיים ב-וז":גלוקוז, סוכרוז, דקסטרוז ומלטוז.
גם תחליפי סוכר מזיקים לבריאות ומנציחים את התשוקות של ילדינו למזונות מתוקים.
העדיפו מתוק בריא כמו פרי,פרי מיובש (עדיף אורגני) , כפית דבש ואפשר גם קובית שוקולד מריר. - חלבונים - החלבונים מספקים לילדינו חומצות אמיניות,שהן אבני הבנין של החיים.
אספקה נאותה של חלבונים מאפשרת את גדילתו והתפתחותו של הילד.הוספת חלבון לכל ארוחה חיונית גם לשמירה על איזון רמות הסוכר בדם אשר חשוב במיוחד להשגת משקל בריא ולשמירה עליו.
שלבו מזונות עשירים בחלבונים כגון קטניות,זרעים,אגוזים,קינואה,דגים (בעדיפות לדגים שמקורם במים קרים כמו סלמון,הרינג,מקרל,סול שמהווים מקור טוב לשומני אומגה -3),עוף וביצים. - צמצום מוצרים מועבדים וצריכת חלב - צמצמו את צריכת המזונות המטוגנים והמעובדים והשומנים הרווים מבשר ומוצרי חלב.
- תנו לילדיכם דוגמה אישית - אמצו הרגלי אכילה בריאים שיהיו משותפים לכל בני המשפחה.
- עודדו את ילדיכם ללעוס היטב ולהימנע מאכילה מהירה.
- עודדו את ילדיכם לבצע פעילות גופנית כל יום-בתחום הספורט האהוב עליו.
- הקפידו על שגרה קבועה ומרגיעה בכל ערב לפני השינה.
- היעזרו במגוון שיטות כדי לשכנע את ילדיכם לאכול מזון בריא יותר. הם יצליחו יותר אם הם יבינו מה הם מרוויחים מכך.
- ילדים בררנים - אם ילדיכם בררן, נמנע ממגוון רב של מזונות ומוכן לאכול רק מאכלים מסוימים מאוד יש לנהוג באופן הבא:
- לשלול בעיות רפואיות: מומלץ לגשת לרופא ולשלול בעיות גופניות, כגון: בעיות בליעה, צרבות, רפלוקס, בעיות עיכול וכדומה, כולל רגישות יתר למרקמים מסוימים.
- להפסיק להיאבק: כשההורים מתעקשים – הילד מראה את הכוח שלו ולומד להשתמש באוכל כקלף מיקוח. זו בחירה התנהגותית.. גם מאבקי כוחות על רקע אחר עלולים לזלוג לתחום האכילה, ולכן חשוב מאוד להפסיקק אותם.יש להוריד את רמת הלחץ ולסמוך על הילד. לא להכריח ולא לדחוף בכוח, כדאי לאמר בלי ביקורת: "אם לא תאכל, תהיה רעב". יש לשאול את הילד מה הוא אוהב לאכול, ולחזק אותו במאכלים המזינים שהוא כן בוחר לאכול.
- חשוב ששני ההורים יהיו מתואמים ביניהם בנושא הגבולות, האוכל והדרישות של הילד לאכול ממתקים במקום אוכל מזין. גם אם הילד לא אוכל כלום, יש לומר לו בסבלנות: "אתה כנראה לא רעב עכשיו, תאכל מאוחר יותר".. בשום אופן לא לתת לו חטיף או ממתק רק כדי ש"יכניס משהו לפה", מכיוון שהמסר המתקבל הוא שהילד קיבל את מבוקשו.
- להימנע משיטת עונש-פרס סביב אוכל ("אם תאכל, תקבל צ'ופר")
- להפחית מזון מוכן: המזון התעשייתי עלול לקלקל את חוש הטעם, מכיוון שהטעמים שלו חזקים מאוד (מלוח מדי, מתוק מדי). ילד הנחשף לאוכל מוכן רב יתקשה להתרגל לאכול אוכל ביתי רגיל ומאוזן. לכן, מומלץ להימנעע ככל האפשר מאוכל מוכן, לא רק מסיבה תזונתית אלא גם כדי לא לקלקל את המנגנונים של חוש הטעם.
- לא להעמיס אוכל רב על הצלחת של הילד, מכיוון שזה עלול לגרום לרתיעה.
- להסביר אילו ויטמינים ומרכיבים חיוניים יש בכל מאכל.
- לפנות לטיפול: אם שום דבר לא עוזר אפשר לפנות לטיפול נטורופתי גם בגיל צעיר מאוד. טיפול יכול לעשות פלאים גם בפגישה אחת או בכמה פגישות
לסיכום, נסו להיערך לתזונה בריאה לילדים גם בחופש הגדול, לגבולות מול הילדים, לזמני מסך מוגבלים והרבה יציאות החוצה פעילות גופנית תעשה לילדים ולנו רק טוב. ושיהיה כמובן קיץ בריא ומהנה.
אסנת שי
נטורופתית N.D